Veiledning for begynnere

Hvordan fungerer støykansellerende hodetelefoner?

Mann som har på hvite Sonos Ace-hodetelefoner

Støykansellerende hodetelefoner har blitt et viktig tilbehør for mange, spesielt de som søker trøst i musikken eller ønsker roligere omgivelser i en hektisk hverdag. Men ettersom du fordyper deg i støykanselleringens verden, blir du sannsynligvis konfrontert med en hel del lydsjargong og forvirrende tekniske termer. I dette blogginnlegget vil vi avmystifisere støykanselleringsteknologi, forklare hvordan den fungerer og komme med noen tips for å velge de rette støykansellerende hodetelefonene for dine lyttebehov.

Typer støykansellering på hodetelefoner

Det finnes to hovedtyper støykansellering, som begge spiller en like viktig rolle når det kommer til å blokkere ekstern lyd.

Passiv støykansellering fungerer ved å skape en fysisk barriere mellom deg og uønsket støy. Se for deg at du sitter på en restaurant og at brannalarmen plutselig går. Lyden er uutholdelig høy, så du dekker instinktivt ørene med hendene dine for å dempe støyen. Ved å gjøre det, har du skapt en fysisk barriere mellom ørene dine og lyden av alarmen. Ørekoppene på over-ear hodetelefoner fungerer på lignende måte, men graden av hvor mye lyd som blokkeres avhenger i stor grad av hvor tett de sitter rundt ørene.

Aktiv støykansellering er derimot langt mer komplisert. Denne teknologien baserer seg på et komplekst system av mikrofoner, lydprosessorer og høyttalere for å effektivt nøytralisere ekstern støy. La oss se nærmere på det.

Hvite Ace-hodetelefoner på en grå bakgrunn
Kvinne som sitter i en bil og lytter med Ace-hodetelefoner

Hvordan fungerer aktiv støykansellering?

Du trenger ikke være lydtekniker for å forstå de grunnleggende prinsippene i ANC-teknologien (Active Noise Cancellation). Det holder med en god analogi. I denne bloggen trenger du bare å kjenne til reglene for tautrekking. Hvis det er en stund siden du har lekt dette i en skolegård, kan vi gi deg en liten oppfriskning.

I tautrekking settes to lag opp mot hverandre i en styrkeprøve. Hvert lag er plassert på hver sin ende av et tau, og har som mål å dra tauet i retningen vekk fra det motsatte laget.

Hvis begge lagene drar med samme styrke, vil ikke tauet dras i noen retning fordi styrken til hvert lag kanselleres. Lydbølger fungerer på tilsvarende måte: Hvis en lydbølge møter en annen lydbølge med samme frekvensen og motsatt amplitude, vil de to lydene kansellere hverandre.

Mens en tautrekking på ingen måte omfatter kompleksiteten til lydfysikk, kan dette i det minste gi deg en grunnleggende forståelse av hvordan aktiv støykansellering fungerer. Hodetelefoner med ANC bruker bittesmå mikrofoner på innsiden av ørekoppene for å kontinuerlig analysere lyden av omgivelsene dine. Mikrofonene identifiserer frekvensen og amplituden til de eksterne lydene, og ANC bruker denne informasjonen til å skape en lydbølge som er nøyaktig motsatt. Denne kontrasterende lydbølgen spilles gjennom de interne driverne på hodetelefonene dine, og vips, så er den uønskede støyen eliminert. Diagrammet under kan hjelpe deg med å visualisere hvordan denne prosessen ser ut.

En lydbølge utenfra når hodetelefonene. Aktiv støykansellering i hodetelefonene legger en lydbølge som motvirker lydbølgen utenfra, noe som resulterer i at ingen støy kommer inn i øret.

Kan ANC fungere uten at musikk eller lyd spilles av?

Det flotte med støykansellerende hodetelefoner er at de fungerer selv når musikk eller lyd ikke spilles av. Men de fleste hodetelefoner med ANC er konstruert for å virke sammen med en viss grad av omgivelsesstøy på grunn av «maskeringseffekten», som refererer fenomenet hvor hjernen din oppfatter fraværet av lyd når den maskeres av en motvirkende lyd.

La oss si du sitter i en overfylt t-banevogn og personen overfor deg snakker i telefonen. Når du tar på deg hodetelefonene, hører du sannsynligvis fortsatt noe dempet prat. Men når du begynner å spille av musikk, forsvinner plutselig naboens samtale. Dette er fordi hjernen nå tar inn mer sanseinntrykk (musikken din) og er mindre fokusert på samtalen som foregår i bakgrunnen.

Til syvende og sist vil effektiviteten til ANC variere avhengig av kvaliteten på hodetelefonene og støynivået i omgivelsene. I roligere omgivelser, som et bibliotek, kan ANC fortsatt merkbart redusere bakgrunnsstøy uten at musikk eller lyd spilles av. Men i mer støyende omgivelser kan det å spille av hvit støy eller en annen type bakgrunnslyd gjøre at ANC fungerer best mulig. Et raskt søk på din foretrukne musikktjeneste vil gi deg en rekke alternativer.

Hvor fungerer støykansellerende hodetelefoner best?

Støykansellerende hodetelefoner fungerer i en rekke miljøer hvor ekstern støy kan forstyrre konsentrasjonen eller avslapningen. Her er en liste over steder hvor støykansellerende hodetelefoner er spesielt nyttige:

  • Fly
  • Offentlig transport, som buss, tog eller t-bane
  • Kontorer med pratsomme kolleger
  • Kaféer
  • Treningssentre
  • Felles studieplasser, som et bibliotek

Men støydempende teknologi vil ikke være optimal i alle miljøer. La oss se nærmere på noen av fallgruvene du kan forvente deg med støykansellerende hodetelefoner.

Mann som lytter med hvite Ace-hodetelefoner
Kvinne som sitter i en restaurant og lytter med hvite Ace-hodetelefoner

Hvorfor hører jeg fortsatt støy når jeg bruker støykansellerende hodetelefoner?

Som tidligere nevnt, er ANC mest effektivt når en viss mengde omgivelsesstøy er til stede, enten fra hodetelefonene dine eller omgivelsene rundt. Dette er fordi ANC er spesielt godt egnet til å blokkere lavfrekvente lyder, som duringen fra et fly eller en motor. Disse lavfrekvente lydene produserer lange lydbølger, som er mye enklere å blokkere fordi de har en tendens til å være mer konstante i omgivelsene, og gir hodetelefonene dine nok tid til å analysere og produsere den beste motvirkende lydbølgen.

På den andre siden har høyfrekvente lyder, som tuting fra bilhorn eller en gråtende baby, en tendens til å skje mer sporadisk. Disse plutselige lydene er vanskeligere for ANC-teknologien å blokkere fordi lyden ofte er borte før hodetelefonene har fått nok tid til å produsere en beskyttende lydbølge.

Så for å oppsummere er passive støykanselleringsmetoder (som øreklokker), best på å fjerne høyfrekvente lyder, mens ANC er bedre på å redusere lavfrekvente lyder. Dette er grunnen til at det er spesielt viktig å velge støykansellerende hodetelefoner av høy kvalitet, slik at lyd både blir passivt og aktivt blokkert. Sonos Ace har for eksempel en justerbar hodebøyle og øreputer i minneskum for å skape en perfekt akustisk forsegling som passivt blokkerer høyfrekvente lyder, mens aktiv støykansellering tar seg av de laveste frekvensene. Du får det beste fra begge verdener for den mest behagelige lytteopplevelsen.

Opplev aktiv støykansellering med Sonos Ace

For de som ønsker å oppleve den rolige kraften av støykansellerende hodetelefoner, gir Sonos Ace deg den perfekte kombinasjonen av overlegen passform og funksjonalitet for både de som flyr mye og de som jobber på kontoret. Med avansert aktiv støykansellering, stilner Sonos Ace effektivt omgivelsene dine så du kan fokusere på arbeid og studier, eller bare nyte musikken i fred og ro. I tillegg kan Bevisst modus slippe inn noen omgivelseslyder når du vil høre hva som foregår rundt deg, slik at du alltid er i takt med omgivelsene dine. Du kan finne ut mer om Sonos Ace og dens støykansellerende funksjoner her.

Les mer